یکی از مشکلات عمده پژوهشگران در روند تحقیق و پژوهش عدم آشنایی با نحوه ی جستجو در پایگاه های علمی و دسترسی به مقالات مرتبط با موضوع تحقیق است. در این مقاله ابتدا به معرفی موتورهای جستجوی پایگاه های علمی می پردازیم و در قسمت های بعدی به معرفی و نحوه ی کار با موتور های جستجوی غیر رایگان و تخصصی خواهیم پرداخت.
جستجوی مقاله
مرحله اول :
قبل از جستجوی مقالات مرتبط با موضوع تحقیق خود بهتر است عناوین متناسب با موضوع تحقیق خود را مشخص کنید. به طور مثال برای جستجوی مقالات مرتبط با “کاربرد فناوری نانو در صنعت هوا فضا” می توانید عنوان مورد نظر را به صورت کامل ترجمه کنید(Application of Nanotechnology in the aerospace industry) و یا کلمات کلیدی موجود در عنوان استفاده کنید(Nanotechnology aerospace).
مرحله دوم :
برای جستجوی عنوان مورد نظر خود بهتر است ابتدا از موتور های جستجو گر آکادمیک استفاده نمایید.
در زیر چندین موتور جستجوی آکادمیک و ویژگی های آنها به صورت خلاصه بیان شده است.
گوگل اسکولار یکی از موتورهای جستجوی آکادمیک رایگان و بدون محدودیت است. پیشنهاد ما برای شروع جستجو استفاده از این پایگاه است، همچنین از دیگر امکانات این پایگاه می توان به امکان مرتب سازی مقالات بر اساس تاریخ انتشار، مشاهده تعداد ارجاعات به مقاله، مشاهده مقالات مرتبط به هر موضوع و … اشاره کرد.
مایکروسافت آکادمیک یکی دیگر از موتورهای جستجوی آکادمیک رایگان است، امکانات این پایگاه مشابه با پایگاه گوگل اسکولار می باشد.
این موتور جستجو مشابه با موتورهای جستجوی قبلی است با این تفاوت که تعداد مقالات قابل جستجو محدود است، همچنین امکان جستجو فقط در بین مقالات رایگان نیز امکان پذیر است.
۴- DOAJ
این موتور جستجوگر مختص جستجو در بین مقالات رایگان و در دسترس عموم است، در نتیجه تمامی مقالات نمایش داده شده در ین موتور جستجو به صورت رایگان در دسترس خواهد بود.