سه اشتباه جبران ناپذیر که محققان می بایست به هنگام جستجو در نظر داشته باشند!
چارلی مانگرز در سخنران مشهور خود به نام “روانشناسی کژ داوری انسان ها” به ذکر ۲۴ دلیل کژ داوری انسان ها پرداخت. کاربرد این مفهوم در زمینه تحقیقات نبر بسیار موثر است. در این مقاله قصد داریم به سه اشتباهی اشاره کنیم که می بایست از طرف محققان در نظر گرفته شوند.
ابتدا با یک چکیده کوتاه از سخنرانی چارلی مانگرز شروع می کنیم. چارلی مانگرز یک تاجر آمریکایی و نائب رئیس برکشایر هاتاوی است. وی سخنرانی های متعددی در زمینه “روانشناسی کژ داوری انسان ها” ارائه داده است.
چارلی مانگرز در سخنرانی اش فهرستی تهیه کرده است که اشتباهات غیر منطقی در “تفکرات انسانی” یا همان کژ داوری انسان ها را به نمایش می گذارد. وی با کمک گرفتن از این مفهوم توانسته است تعاریف متعددی برای پدیده های پیرامون ارائه دهد. با مطالعه نسخه رونوشت، قطعا موارد ذکر شده را حکایتی از زندگی روزمره و اطرافیان خود خواهید یافت. مانگرز اذعان دارد محققین در سرتاسر رشته ها می توانند با یک چنین چالش هایی رو به رو باشند.
در دهه گذشته شاهد شکست های بسیاری در تحقیقات منتشر شده بوده ایم، به این ترتیب بررسی ارتباط بین کژداوری و تحقیق بیش از پیش حائز اهمیت شده است.
امیدواریم این کنکاش برای شما مشوقی باشد که بتوانید با استفاده آن تحقیقات خود را مدیریت کنید و باعث تحول در زندگی فردی و شغلی تان شود.
- در برخی موارد ممکن است تعهد و قاطعیت، کار اشتباهی باشد!
آیا تا به حال از سینما خارج شده اید و گفته اید “دو ساعته دیگه، دیگه هیچ وقت تکرار نمیشه”؟ اگر چنین اتفاقی برای شما افتاده باشد، در واقع قربانی اصل تعهد و قاطعیت بوده اید. با توجه به این اصل، اگر تعهدی داشته باشیم به آن پایبند باقی می مانیم، حتی اگر نتیجه ی آن مطلوب نباشد. چرا باید اینگونه باشد؟ ظاهرا رها کردن چیزی که بر روی آن سرمایه گذاری کرده ایم یک ضرر است، با این وجود ادامه دادن مسیری که در نهایت به پوچی ختم می شود ضرر بزرگتری به همراه دارد. افراد علاقه ندارند به عنوام یک فرد قاطع وارد میدان شوند و در مرتبا اعتقادات و تصمیم هایشان را تغییر دهند، پس قاطعیت خود را حفظ می کنند.
آیا یک محقق نیز می تواند قربانی یک چنین طرز فکری باشد؟ این احتمال وجود دارد، یک تحقیق در نهایت بی نتیجه باشد و محقق به مرور بینش خود را نسبت به این موضوع از دست بدهد و نسبت به توقف تحقیق خود با مشکل مواجه شود. البته این مورد تنها یک احتمال است.
تصور کنید در بالاترین سطح تحقیقاتی قرار گرفته اید و با یک کلیک به مقاله ای می رسید که فرضیه شما را کاملا رد می کند. آیا همچنان نسبت به ادامه تحقیقات خود پافشاری می کنید؟ امکان ادامه کار و پافشاری بر تعهد فردی بالاست، بدین ترتیب شما خود را محدود کرده اید و نمی توانید به این موضوع بی اندیشید که احتمالات دیگری نیز وجود دارند. پس آگاه باشید!
- جمع آوری اطلاعات سخت نیست، چالش اصلی ارائه هر چه بهتر نتایج است!
اجازه دهید با یک مثال شروع کنیم، یک دانشجو مطالعاتش را به پایان رسانده و متوجه شده که تنها ۵۰ درصد از نتایج به دست آمده فرضیه اش را تایید می کنند. ولی به جای ارائه کامل نتایج، تنها نتایج مثبت را مکتوب کرده است.
یک محقق می بایست به صورت مفعولی وبی طرف به قضیه نگاه کند. نتایج می بایست به صورت شفاف و صادقانه ارائه شوند. پیامد دستکاری داده ها، آسیبی است که بر علم وارد کرده ایم. علم یعنی “فرضیه های زیبا و حقایق زشت”. اگر با نتایج غیر منتظره مواجعه می شوید –اتفاقی بسیار عادی است- بهتر است به دنبال اصلاح نظریه خود باشید. اگر به نتیجه نرسیدید، همان نتایج به دست آمده را ارائه دهید.
- اگر به درستی تصمیم گیری کنید، شکست وجود نخواهد داشت
با این مثال آغاز می کنیم، شما در حال بررسی معاملات بازار هستید و اپلیکیشن های خرید آنلاین را مبنای مقایسه خود قرار می دهید. بنابراین قیمت های موجود در این اپلیکیشن معیار تصمیم گیری شما هستند. پس اگر قیمت هایی که در این اپلیکیشن ارائه شده اند به نوبه خود دارای توم باشند چه؟ عدم آگاهی از پایایی تصمیمات اتخاذ شده در نهایت به تصمیم گیری غلط ختم می شود.
به عنوان یک محقق، اگر برای طرح ریزی تحقیق خود بر روی اولین مطالعات صورت گرفته تمرکز کنید و اعتبار سنجی های لازم را انجام ندهید، تنها مسیر موفقیت خود را مسدود کرده اید.
نتیجه گیری
این احتمال وجود دارد محققان در شرایطی قرار بگیرند که پایبند اشتباهات خود باقی بمانند. بنابراین لازم است از تاثیر و پیامد های این اشتباهات آگاه باشند. در نهایت، این محققان هستند که حامی علم شمرده می شوند، بنابراین لازم است هر اطلاعاتی که ارائه می شوند دقیق و صحیح باشند.