معرفی کتاب

لیست کتاب های برنده جایزه نوبل ادبیات

کتابهای برنده جایزه نوبل ادبیات

یکی از برترین و باارزش‌‏ترین جایزه‌‏های حوزه ادبیات، جایزه نوبل است که دریافت آن می‌تواند برای نویسندگان مطرح جهان هم ارزنده باشد. درواقع جایزه نوبل ادبیات یکی از مهم‏ترین جایزه‏‌هایی است که بنا بر وصیت آلفرد نوبل در هر سال به یکی از نویسندگان برتر دنیا اهدا می‌‏شود. تنها نویسندگانی قادر به دریافت نوبل ادبیات خواهند شد که بتوانند اثری ماندگار و پرطرف‏دار را خلق کنند.

به همین منظور در این مقاله سعی داریم به بررسی لیستی گزینش شده از کتاب های برنده جایزه نوبل ادبیات بپردازیم تا با آگاهی از این موارد بتوانید بهترین آثار ادبی را برای اوقات کتاب‌‏خوانی خود انتخاب کنید.

پرطرف‎دارترین کتاب های برنده جایزه نوبل ادبیات

اهدای جایزه نوبل از سال 1901 آغاز شده و هرساله با بیش از 115 برگزیده توسط بنیاد نوبل مدیریت می‌‏شود؛ خواندن کتاب‌های باارزش می‌تواند، تأثیر فوق‌‏العاده‏‌ای بر تمامی جوانب زندگی داشته باشد و همواره توصیه می‌‏شود خواندن حداقل یکی از آثار برنده جایزه نوبل ادبیات را در برنامه کتاب‌‏خوانی سالانه خود قرار دهید؛ برای همین در ادامه به معرفی پرطرف‏دارترین کتاب های برنده جایزه نوبل ادبیات می‌پردازیم تا هنگام انتخاب کتاب سردرگم نشده و بتوانید از میان برترین گزینه‏‌ها، کتاب موردعلاقه خود را پیدا کنید.

1. کوه جادو

کوه جادو

کتاب «کوه جادو» “The Magic Mountain” به قلم نویسنده سرشناس آلمانی، توماس مان، اولین بار در سال 1924 منتشر شد. انتشار این کتاب هم‌‏زمان با شیوع سل در اروپا و ایالات متحده آمریکا بود که در آن دوره بسیاری از مردم به دام مریضی و مرگ گرفتار شده بودند. جالب است بدانید نوشتن این رمان حدود 10 سال از عمر توماس مان را درگیر خود کرد، حال به یکی از برترین و پرطرف‏دارترین آثار این نویسنده توانمند تبدیل شده است.

این کتاب روایتگر چشم‌‏اندازی از جوامع اروپایی دو دهه اول قرن بیستم است که در آن دوران با معضلات متافیزیکی و فلسفی مختلفی در عصر مدرن مواجه بودند. از مهم‌‏ترین ویژگی‌‏های این کتاب می‌‏توان به روایت هنرمندانه گذر زمان و عشق اشاره کرد؛ به‌‏گونه‌ای که بسیاری از افراد و علاقه‏‌مندان به حوزه ادبیات را مجذوب خود کرده است. 

کتاب «کوه جادو» زندگی یک مهندس جوان آلمانی را به تصویر کشیده است که به‏‌تازگی با به پایان رساندن یک دوره آموزشی، قصد دارد جهت کار در کشتی‌‏سازی آماده شود؛ برای همین تصمیم می‌‏گیرد پس از اتمام مدرسه و پیش از شروع کار خود، به دیدار پسرعمویش که در یکی از آسایشگاه‏‌های ویژه سل در کوه‌‏های آلپ است، برود؛ داستان از جایی اوج می‏‌گیرد که این مهندس جوان با این‌که قصد دارد تنها چند هفته در آن آسایشگاه بماند، با احساس علائمی از ناخوشی و نتیجه معاینات پزشکی، متوجه می‌‏شود خود نیز درگیر این بیماری شده است.

یکی از جذابیت‌های  این داستان  این است که، هفت‌سال از زندگی بیمارگونه شخصیت اصلی داستان را روایت می‌کند. درحقیقت این فرد در تمامی دورانی که در آسایشگاه سل گرفتار است، تمامی امور عادی خود را رها کرده و تنها از طریق مکالمه با دیگر بیماران از ایده‌‏های فرهنگی، علمی و سیاسی روز اروپا مطلع می‌‏شود. این سیر کتاب تاکنون بسیاری از خوانندگان را درگیر خود کرده و با دریافت جایزه نوبل به‏‌خوبی ثابت کرده است ارزش بارها خواندن را دارد.        

2. صدسال تنهایی

صد سال تنهایی

کتاب صدسال تنهایی “One Hundred Years Of Solitude” اثر نویسنده، ناشر، روزنامه‌‏نگار و فعال سیاسی، گابریل گارسیا مارکز است که برای اولین‌بار در سال 1967 منتشر شد. این کتاب در سال 1982 توانست جایزه نوبل ادبیات را دریافت کند. زبان اصلی این کتاب اسپانیایی است؛ اما با استقبال شدید مردم از سراسر دنیا، تاکنون به 46 زبان زنده دنیا ترجمه شده و تاکنون با فروش بیش از 45 میلیون نسخه از این کتاب، در لیست پرطرف‏دارترین آثار ادبی قرار گرفته است.

«صدسال تنهایی» با دیدگاهی واقع‏‌گرایانه به جهان به یکی از برترین آثار رئالیسم جادویی تبدیل شده. درواقع این کتاب با روایت بازه‌‏ای صدساله، گذشته کشورش را به‌‏خوبی نمایش داده. کتاب صدسال تنهایی روایت‌گر زندگی دو خانواده در یک شهر خیالی، تحت عنوان «ماکوندو»، واقع در آمریکای لاتین است. این شهر در طی بازه صدساله داستان، با معضلات طبیعی بسیار و عواقب جنگ‌‏های داخلی و برخی رویدادهای جادویی مواجه می‌‏شود که هر کدام به‌گونه‌ای بر جذابیت این داستان افزوده. اوج این داستان نیز از آنجا آغاز می‌‏شود که قهرمان داستان سعی می‌‏کند با پذیرش گذشته خود، عاقبت وسواس اعضای خانواده و سپس نابودی آن را به تصویر کشد.

از مهم‏‌ترین ویژگی‏‌های داستان صدسال تنهایی که توانسته تاکنون بسیاری از خوانندگان را مجدوب خود کند، عدم رهایی خانواده‌‏ها از الگوهای اشتباهی است که خود را محکوم به تبعیت از آن‏ها می‌‏دانند. درواقع تمامی این اعضا خود را گرفتار سرنوشتی دانسته که تنها بازتابی از گذشته اجدادشان است. گابریل گارسیا مارکز روایتگر داستانی است که غالب شخصیت‌‏های آن معتقدند سرنوشت انسان چیزی است از پیش تعیین شده و هرگز نمی‌‏توان در برابر اتفاق‌هایی که رخ می‌‏دهند، مقاومت کرد. 

«صدسال تنهایی» به‏‌خوبی نشان می‌‏دهد غالب رویدادهای تاریخ به‌‏جای اینکه بهبود یابند، دائما درحال تکرار بوده و تمامی نسل‏‌ها را درگیر خرافات مختلفی می‌‏کنند؛ به همین جهت خوانندگان متعددی از سراسر دنیا تمایل دارند بدانند چه چیزی در این داستان نهفته که منجر به قرارگیری این اثر در لیست کتابهای برنده جایزه نوبل ادبیات شده است.


3. بازمانده روز

بازمانده روز

کتاب «بازمانده روز» “The Remains Of The Day” اثر کازوئو ایشی گورو نویسنده دو رگه انگلیسی ژاپنی است که توانست در سال 1989 کتاب خود را در لیست کتابهایی که جایزه نوبل گرفتند ثبت کند؛ از آنجایی ‏که این نویسنده از 5 سالگی همراه خانواده خود به انگلستان مهاجرت کرد، تمامی آثار خود را به زبان انگلیسی منتشر کرده. کتاب «بازمانده روز» یکی از برترین آثار این نویسنده خلاق و هنرمند است که علاوه بر کسب جایزه نوبل، موفق به دریافت جایزه بوکر هم شده است.

از نام این کتاب نیز پیدا است با داستانی مواجه هستیم که چیزی یا شخصی در گذشته از بین رفته و حال تنها گوشه‌‏ای ویران از آن باقی مانده است. در واقع این داستان به نابودی امپراتوری بریتانیا اشاره دارد که پس از این نابودی چیزی جز ویرانه‌‏ای از این حکومت باقی نمانده. سیر این داستان در قالب یادداشت‌‏های باقی‎مانده از یک سفر شش‌روزه به تصویر کشیده شده، که راوی آن یک سرپیش‌‏خدمت در سرای دارلینگتون است.

شخصیت اصلی داستان برای یک مرد آمریکایی کار می‌‏کند و داستان با آماده‌شدن این فرد برای یک سفر و کسب اجازه جهت استفاده از ماشین فورد مرد آمریکایی آغاز می‌‏شود. این شخصیت آمریکایی نیز برای 5 هفته به ایالات متحده سفر کرده و سعی می‌‏کند با تشویق سر‏پیش‎‌خدمت خود، او را به رانندگی در جاده‏‌های انگلستان تشویق کند. در حقیقت این داستان ساده نبوده و مسیر پررمز و رازی دارد که سبب می‌‏شود سیر داستان از هرگونه یک‌نواختی به‌دور باشد؛ به‌ همین دلیل تاکنون توانسته بسیاری از علاقه‏‌مندان به حوزه کتاب‌خوانی را مجذوب خود کند.   

4. زمان دست‌دوم

زمان دست دوم

کتاب «زمان دست‌‏دوم» “Secondhand Time” اثر یکی از برترین نویسنده‌‏های بلاروسی، به‌‏ نام سوتلانا الکسیویچ است که برای اولین‌بار در سال 2013 منتشر شده و در سال 2015 هم موفق شد در لیست بهترین کتابهایی که جایزه نوبل گرفتند قرار گیرد. به گفته آکادمی جایزه نوبل واقع در سوئد، کتاب «زمان دست‌‏دوم» نوع جدیدی از ژانر ادبی است که توانست لقب تاریخ احساسات را از آن خود کند؛ چرا که این داستان به‏‌گونه‌‏ای روایت شده که هر لحظه شما را با این سؤال مواجه می‌‏کند که اگر هر چیزی که می‌‏دانید اشتباه باشد، چه احساسی خواهید داشت؟

درواقع این همان چیزی است که مردم روسیه با آن مواجه شدند و به‏‌خوبی نشان می‏دهد مردمی که توسط یک رژیم کمونیستی اداره می‌‏شوند چگونه می‌‏توانند از وقایع پیش روی خود به‌‏گونه‌‏ای درس بگیرند که بتوانند ضمن پایبندی به چارچوب‌‏های دولت، زندگی خود را بهبود بخشند؛ به همین جهت سوتلانا الکسیویچ تمامی روایت‌‏ها و گفتگوهایی که در طول عمر خود شنیده است را در قالب کتاب «زمان دست‌‏دوم» منتشر می‌‏کند تا نشانگر نگرش شهروندان روسیه در خصوص سقوط اتحاد جماهیر شوروی و برکناری رژیم کمونیسم باشد؛ بنابراین، اگر به موضوعات سیاسی و نحوه برخورد مردم با تصمیمات دولتی علاقه دارید، پیشنهاد می‌‏شود خواندن این کتاب برتر را در اولویت خود قرار دهید. 

بیشتر بخوانید: معروف‌ترین و بهترین نویسندگان زن جهان

5. دلبند

دلبند

کتاب «دلبند» “Beloved” به قلم تونی موریسون یکی از برترین کتاب های برنده نوبل ادبیات است که برای اولین بار در سال 1987 منتشر شده و در سال 1993 نیز موفق به کسب جایزه نوبل ادبیات شد. این کتاب همانند پنجره‏‌ای به سوی دنیای تاریک برده‏‌داری آمریکا است، که تاکنون به‌‏عنوان یکی از برترین روایت‌‏های تاریخ برده‏‌داری محسوب می‌‏شود. صحنه این داستان اوهایو پس از جنگ داخلی است که روایت‌گر زندگی برده‏‌ای به نام ست است.

«سِت» یک برده فراری است که رنج‏‌های بسیاری را در این مسیر متحمل می‌‏شود، تا بتواند خود را از دام مرگ دور کند. این شخصیت زن داستان وقایع فجیعی را در زندگی خود پشت سر می‌‏گذارد، که از مهم‌‏ترین آن‌ها می‌‏توان به از دست دادن همسرش و دفن کردن فرزندش با دستان خویش اشاره کرد. یکی از جذاب‌‏ترین ویژگی‌‏های این زن قدرتمند، نحوه مواجهه با چالش‌‏ها و توانی است که در برابر آن‌ها از خود نشان می‌‏دهد؛ به‏‌گونه‏‌ای که همواره یک سؤال را در ذهن خوانندگان خود پررنگ می‌‏کند و آن هم این است که چگونه پس از این همه رنج و مصیبت، دیوانه نشده است؟

پس از تمامی این وقایع «ست» مجبور می‌‏شود یک خانه کوچک را به‏‌عنوان مأمن خود و دخترش «دِنور» و مادرشوهرش انتخاب کند و به‌نحوی رابطه‏‌اش را با این افراد حفظ کند تا بتواند برای آینده‏‌ای روشن برنامه‌‏ریزی کند؛ بنابراین، اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به داستان‌‏های قهرمانی و حماسه آفرینی علاقه‏‌مندید، توصیه می‌‏شود خواندن این کتاب را در برنامه کتاب‌‏خوانی خود لحاظ کنید.

جمع‏‌بندی

با تنوع کتاب‌های ادبی، ممکن است انتخاب کتاب برای اوقات کتاب‌‏خوانی کمی دشوار به نظر برسد؛ بنابراین، توصیه می‌‏شود با انتخاب آثار برگزیده، انتخاب‌‏های خود را محدود به آثاری کنید که تاکنون نظر و رضایت بسیاری از داوران نوبل و کاربران را جلب کرده‌‏اند؛ به همین جهت در این مقاله به معرفی برترین کتاب های برنده جایزه نوبل ادبیات پرداختیم تا با آگاهی از این موارد بتوانید بهترین آثار را برای اوقات کتاب‌‏خوانی خود انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *