دانشمندان

ایزاک نیوتن کیست؟ بیوگرافی، دستاوردها و زندگی نامه نیوتن

ایزاک نیوتن

نیوتن یکی از برترین نوابغ تاریخ است که کسی نیست آن را نشناسد. ایزاک نیوتن، نامی مترادف با درخشش علمی، به‌عنوان یکی از بزرگترین متفکرین و نظریه‌پردازان در تاریخ علم مورد ستایش قرار می‌گیرد. نیوتن که در ۴ ژانویه ۱۶۴۳ در وولستورپ، لینکلن‌شایر، انگلستان به دنیا آمد، اغراق نیست اگر بگوییم سفر زندگی‌اش شگفت‌انگیز بود. کمک‌های اساسی و پیشگامانه ایزاک نیوتن در فیزیک، ریاضیات و نجوم، درک ما از جهان طبیعی را متحول کرد. بنابراین لازم است که کودکان و نوجوانان با چنین شخصیت‌های علمی برجسته‌ای آشنا شوند تا یاد بگیرند چگونه فکر کنند و کنجکاوی و خلاقیت‌شان تقویت شود. دانش‌آموزانی که داستان علمی می‌خوانند و به کسب دانش علاقه‌مند هستند، معمولا در سنین بزرگسالی هم افراد موفق‌تری هستند و مشاغل بهتری دارند. در این بیوگرافی، به جنبه‌های مختلف زندگی نامه نیوتن می‌پردازیم، از جمله سال‌های اولیه زندگی‌اش، دستاوردهای علمی او و میراث ماندگاری که در جهان به جا گذاشت.

زندگینامه نیوتن

سال‌های اولیه زندگی و تحصیل

سال‌های اولیه‌ی زندگی ایزاک نیوتن با چالش‌ها و سختی‌های زیادی همراه بود. پدر نیوتن تنها سه ماه قبل از تولدش درگذشت و مادرش نیز در سنین پایین او را رها کرد، به همین خاطر ایزاک با مادربزرگش زندگی می‌کرد. وضعیت مالی آن‌ها بد نبود و حتی خانواده‌ی مرفهی محسوب می‌شدند، اما همه چیز به پول ربط ندارد، به‌خصوص برای کودکی که محبت می‌خواهد، ایزاک کودکی رنجور و طردشده بود. حتی جالب است بدانید به علت زایمان زودرس، پزشکان امید چندانی به زنده ماندن او نداشتند. مادر نیوتن که در کودکی به خاطر ازدواجش او را رها کرده بود، بعد از مرگ همسرش، همراه سه فرزند جدیدش، دوباره به وولستورپ برگشت، اما دل ایزاک هیچ‌وقت با مادرش صاف نشد و علاقه‌ای به زندگی کردن با او نداشت.

با وجود همه‌ی این مشکلات، استعداد نیوتن برای یادگیری به سرعت آشکار شد و او در مدرسه کینگ در گرانتهام مشغول به تحصیل شد، جایی که اشتیاق او به ریاضیات شروع به ظهور کرد. همچنین استعداد تحصیلی نیوتن باعث شد در سال ۱۶۶۱ در کالج ترینیتی کمبریج جایگاهی کسب کند. در ادامه، ایزاک نیوتن خود را در مطالعه آثار کلاسیک و فلسفه مدرن غرق کرد و در آثار متفکرانی تاثیرگذار مانند رنه دکارت که ایده‌هایش بعدا برای نیوتن الهام‌بخش و چالشی بود، کاوش کرد.

معمولا دانشمندان بزرگ تاریخ مثل همین نیوتن یا حتی در بین دانشمندان زن افرادی مثل روزالیند فرانکلین با وجود همه‌ی محدودیت‌ها و مشکلات، از همان دوران کودکی نبوغ و استعداد خود را نشان می‌دادند و به دنبال یادگیری می‌رفتند.

دستاوردهای علمی ایزاک نیوتن

سال ۱۶۶۵ نقطه عطفی در زندگی علمی نیوتن بود. شیوع طاعون بزرگ باعث تعطیلی دانشگاه کمبریج شد و نیوتن مجبور شد تا به ملک خانوادگی خود در وولستورپ بازگردد، بنابراین وقت بیشتری برای تحقیقات خود به دست آورد. این دوره که اغلب به‌عنوان سال معجزه‌آسا نامیده می‌شود، شاهد انفجاری از اقدامات خلاقانه و بینش علمی بود. یکی از مهم‌ترین دستاوردها و کمک‌های نیوتن در این دوران، توسعه حساب دیفرانسیل و انتگرال بود. نیوتن مستقل از ریاضیدان آلمانی گوتفرید ویلهلم لایبنیتس اما به‌طور همزمان، شاخه جدیدی از ریاضیات را تدوین کرد که بعدا در رشته‌های مختلف علمی، ضرورت پیدا کرد و از آن استفاده شد. اگرچه اختلاف نیوتن و لایبنیتس بر سر این که کدام‌یک از آن‌ها زودتر حساب دیفرانسیل و انتگرال را ابداع کرده‌اند، بعدا میراث آن‌ها را خدشه‌دار کرد، اما از تاثیر حساب دیفرانسیل و انتگرال بر پیشرفت علمی کاسته شد.

در ضمن به‌طور همزمان، نیوتن کاوش خود را در زمینه اپتیک (نورشناسی و فیزیک نور) آغاز کرد. از طریق یک سری آزمایش، او نشان داد که یک منشور می تواند نور سفید را به رنگ های جزء آن تجزیه کند و طیف را آشکار کند. اثر پیشگامانه ایزاک نیوتن Opticks که در سال ۱۷۰۴ منتشر شد، یافته‌های او را در مورد ماهیت نور و رنگ، از جمله نظریه ذرات نور ارائه کرد.

اختراعات نیوتن

قانون جهانی گرانش نیوتن

در این بخش از زندگینامه نیوتن باید بگوییم که اوج موفقیت و دستاورد نیوتن با فرمول‌بندی قانون گرانش جهانی به دست آمد. قضیه از این قرار است که در سال ۱۶۶۶، زمانی که او هنوز در وولستورپ بود، به نیرویی که بر حرکت اجرام آسمانی حاکم است فکر کرد. همچنین افسانه‌ها حاکی از آن است که دیدن سیبی که از درخت افتاد، نیوتن را برانگیخت تا در مورد نیرویی که هم باعث سقوط سیب و هم سبب چرخش ماه به دور زمین می‌شود، فکر کند. اوج افکار نیوتن در مورد گرانش در اثر مهم او “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” (اصول ریاضی فلسفه طبیعی)، که معمولا به عنوان Principia شناخته می‌شود، ارائه شد که در سال ۱۶۸۷ منتشر شده بود.

در Principia نیوتن سه قانون حرکت را وضع کرد و همچنین قانون گرانش جهانی را معرفی کرد. در واقع ایزاک نیوتن در پرینسیپیا نه تنها حرکات مشاهده‌شده اجرام آسمانی را توضیح داد، بلکه چهارچوبی یکپارچه برای درک نیروهای اساسی حاکم بر کل جهان ارائه کرد. نهایتا قانون گرانش نیوتن به سنگ بنای فیزیک کلاسیک تبدیل شد و قرن‌ها تا ظهور نظریه نسبیت عام اینشتین دوام آورد و ماندگار شد.

بیشتر بخوانید: با مطالعه زندگی افرادی مثل برادران رایت کودکان و نوجوانان یاد می‌گیرند که از تحقق اهداف و تبدیل رویاها به واقعیت‌ها نترسند.

فعالیت‌های سیاسی نیوتن

پس از انتشار Principia شهرت ایزاک نیوتن افزایش یافت. در این راستا در سال ۱۶۹۶ به سرپرستی و نظارت ضرابخانه سلطنتی منصوب شد و بعدا در سال ۱۶۹۹ استاد ضرابخانه شد، اما با وجود وظایف اداری و سیاسی، نیوتن به تحقیقات علمی خود ادامه داد و کمک‌های بیشتری به ریاضیات کرد.

نیوتن در سال‌های ۱۷۰۳ تا ۱۷۲۷ رئیس انجمن سلطنتی شد، در حقیقت این سمت را تا زمان مرگش حفظ کرد. همچنین در سال ۱۷۰۵ لقب شوالیه را دریافت کرد. این موارد نشان می‌دهد که نفوذ او فراتر از محافل علمی بود و او فعالانه در امور سیاست عمومی و ضرب سکه مشارکت داشت. نیوتن دانشمندی بود که در کنار فعالیت‌های علمی، به مسئولیت‌ها و مناصب حکومتی نه نگفت و پیشنهاداتی که به او می‌شد را پذیرفت. گرچه عده‌ای می‌گویند نیوتن اصولا این مشاغل را برای سرگرمی قبول می‌کرد، اما در هر مقامی که بود وظایف خود را به بهترین نحو انجام می‌داد. سرانجام ایزاک نیوتن در ۳۱ مارس ۱۷۲۷ در سن ۸۴ سالگی بر اثر مرگ طبیعی درگذشت.

سخن پایانی

زندگی نامه ایزاک نیوتن گواهی بر قدرت کنجکاوی و تعقل انسان است. نیوتن که با ناملایمات زیادی از دوران کودکی درگیر بود، طولی نکشید که به چهره‌ای برجسته در تاریخ علم تبدیل شد، به طوری که کمک‌های او به ریاضیات، فیزیک و نورشناسی، پایه و اساس قرن‌ها پیشرفت علمی را بنا نهاد. میراث نیوتن فراتر از معادلات و قوانینی است که اکثرا او را به واسطه آن‌ها می‌شناسند، او ارزش تحقیق منظم، روش‌شناسی دقیق و پیگیری بی‌وقفه حقیقت را نشان داد. توجه کنید همان‌طور که در مورد زندگینامه نیوتن تأمل می‌کنیم، به ما یادآوری می‌شود که جست‌وجوی دانش، که با کنجکاوی و پشتکار تقویت می‌شود، می‌تواند اسرار جهان را روشن کند و سیر تاریخ بشر را شکل دهد.

بیوگرافی نیوتن

کتاب نیروهای باورنکردنی از انتشارات هفت‌ونیم

اگر فرزندان شما علاقه‌مند به خواندن کتاب علمی هستند و می‌خواهید که با مطالعه، سفر هیجان‌انگیزی را به دنیای علم و دانش داشته باشند، می‌توانید برای آن‌ها کتاب‌های بسیار خوبی را از انتشارات هفت‌ونیم خریداری کنید. برای مثال اگر دانش‌آموزان درباره سرگذشت دانشمندان کنجکاو هستند و با مطالعه زندگینامه نیوتن و آشنایی با ایزاک نیوتن، مایل هستند که بیشتر درباره نیروها بدانند، پیشنهاد می‌کنیم کتاب نیروهای باورنکردنی، ماجرای زک نیوتن و دوستان را برای آن‌ها بخرید. داستان کتاب از این قرار است که زک و دوستانش می‌خواهند یک چهارچرخه پرسرعت بسازند و در مسابقه بزرگ برنده شوند، به همین خاطر در زمان سفر می‌کنند و و با کمک ایزاک نیوتن، برادران رایت، گالیله و… با مفهوم نیرو و انواع آن آشنا می‌شوند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *